B&B Safari "JAGARY-JAGARYJO"

   Gambia, de officiele naam is, Republic of the Gambia, ligt op de uiterste westpunt van Afrika aan de Atlantische oceaan. Deze voormalige Britse kolonie werd zelfstandig in 1965 en is de kleinste zelfstandige staat in Afrika. Het land heeft een oppervlakte van 11.295 vierkante kilometer en is daarmee net iets groter dan de Nederlandse provincie's Noord-Braband en Gelderland samen. Het land is zo'n 320 km lang van oost naar west en tussen de 20 en 50 km breed en wordt aan drie kanten omsloten door Senegal. Het landschap is licht glooiend, het hoogste punt is 39 meter boven de zeespiegel en ligt aan de oostgrens met Senegal. nog platter dan Nederland dus. Het land wordt in de lengte doorsneden door de Rivier de Gambia. Deze rivier heeft een lengte van zo'n 480 km en mond uit in de oceaan, de rivier is het hele jaar goed bevaarbaar. De delta van de Gambia rivier is vrij moerassig met een mangrove begroeiing. Aan de kust liggen vele zandstranden. Het noorden van Gambia heeft een parklandsavannelandschap met lange grassen, grote struiken en wat bomen. Ten zuiden van de Gambia rivier begint de bossavanne, grasland met groepen bomen. Gambia teld 1.411.000 miljoen inwoners (2001) en de hoofdstad is Banjul. De temperatuur in Gambia is tamelijk constant. Het hele jaar door varieert de temperatuur aan de kust van 25 to 30 graden celcius. Landinwaarts en op de noordoever van de rivier Gambia loopt het kwik soms aanmerkelijk hoger op. De regentijd loopt van half juni tot begin september en gaat gepaard met hevige buien die meestal in de namiddag en avond vallen en zetten stad en land onder water. Na korte tijd zijn de wegen echter weer begaanbaar zodat het land ook in de regentijd goed te bereizen is.

Gambia ligt in de subtropen. Dat betekent dat er letterlijk van alles groeit en bloeit. Er is een grote verscheidenheid aan vegetatie. Palmbomen, kapokzijde- of katoenbomen en de opvallende baobab vindt u in het gehele land. Langs de rivier en haar zij-armen (bolongs) komen uitgestrekte mangrove-moerassen voor.
Bij de lagere gewassen valt vooral het olifantsgras op. Verder vindt men vrijwel alle bekende bamboesoorten in Gambia. De loten ervan zijn een delicatesse voor vele diersoorten. Het bamboe zelf wordt, behalve als basismateriaal voor huizenbouw, ook gebruikt om er houtskool van te maken. Verder kent het land vele exotische bloemsoorten. Tot het begin van deze eeuw kwam het 'grote wild' nog in grote aantallen in Gambia voor. Overbejaging en het verdwijnen van de traditionele leefgebieden van het wild hebben ervoor gezorgd dat neushorens, giraffen en jachtluipaarden al lang niet meer in Gambia voorkomen. Gambia staat echter bekend om zijn grote verscheidenheid aan verschillende vogelsoorten (ongeveer 300) Gambia heeft één officieel nationaal park dat voor bezoekers geopend is: het 'Abuko Nature Reserve'. In dit beschermd natuurgebied, dat gelegen is tussen Serekunda en de luchthaven Yundum, kan je nog wel leeuwen en hyena's zien. Het park werd in 1968 gesticht, en is ongeveer 135 ha. groot.
Aan het einde van het hotelgebied, vlakbij het Senegambia Beach Hotel en het Kairaba Hotel ligt het 'Bijilo Forest Park'. Het park werd begin jaren negentig ingesteld, en onderhouden met Duitse ontwikkelingshulp. De wandelroutes door het park (verschillende afstanden tot max. 4,5 km), brengen U bij fluweelaapjes, eekhoorns en een grote verscheidenheid aan vogelsoorten. Het parkje is beste in de morgenuren te bezoeken.

Als tourist een auto zonder chauffeur huren is zeer ongebruikelijk in Gambia, al was het maar omdat er bijna nergens wegwijzers staan. Bij een verkeersongeval zult u dan ook meestal als schuldige worden aangewezen. Daarom is het het beste om een auto met chauffeur te huren.

 

 
* Copyright 2008 B&B Safari * Webmaster, Catharines Katje *